66743.jpg

Julen är pysslarnas högtid

11.12.2018 kl. 16:34
Varje år ordnar Ålands 4H några kurser inför jul. I år har vi bundit kransar och fixat julgodis tillsammans med våra medlemmar. Kurserna är populära och blir snabbt fullbokade!

Julgodis håller vi i två omgångar. De yngre medlemmarna kan delta i kolor & choklad medan de äldre också kan vara med på karameller & klubbor.  I år var det första gången vi lagade julgodis i vårt nya kök, och bra gick det!

Kurserna brukar vara uppskattade men det roligaste är ju att få smaka på allt efteråt! Var och en får en påse med olika mumsbitar med sig hem.

Karameller är lätta att laga men man måste vara mycket försiktig att man inte bränner sig på det varma sockret.  Det är roligt att själv få bestämma vilken färg och smak man vill ha på sina karameller. De vi också fick lära oss var att om man sätter lite för mycket av den röda karamellfärgen blir tungan alldeles röd när man äter karamellerna!

 

KARAMELLER

Grundmassa till karameller

1 dl vatten
5 1/3 dl socker (450 g)
2 dl druvsocker (125 g)

1. Olja in plastskraporna och teflon väven med matolja.

2. Häll vattnet i kastrullen och tillsätt sedan strösocker och slutligen druvsocker. Rör inte i blandningen. Koka först med lock. När den har kokat 1-2 minuter tas locket av för vidare kokning. Mät noga med termometern. När massan är 162 °C är den klar att hälla upp på  den inoljade teflonväven.

Smaksätt

2 tsk citronsyra
40 dr (2 ml) arom (t.ex. hallon, jordgubb)
40 dr (2 ml) livsmedelsfärg

eller

4 msk lakritsextrakt
2 msk salmiaksalt
 

3. Häll upp karamellmassan på den inoljade teflonväven. Efter ca en minut bildas det en tunn hinna i kanterna på massan.

4. Tillsätt pulversmakämne lite i sänder om det finns med i receptet; t.ex. citronsyra, lakritsextrakt. Sikta först pulvret för att undvika klumpar.

5. Häll ämnena mitt i karamellmassan och vänd kanterna över dem så de inte ångar bort.

6. OBS! Se till att ha massan samlad i mitten av teflonväven där är det som varmast och därmed lättast för pulvret att smälta.

7. Tillsätt hela mängden färgämne efter ca 1 minut.

8. Använd plastskraporna att vika in massan med. Rör inte massan med fingrarna, den är mycket het.

9. Gör en liten grop i mitten av massan och tillsätt de flytande aromämnena.

10. Knåda massan med händerna så fort den blivit så sval att du kan röra den.

11. Skär av en bit av massan och rulla till en stång. Klipp sedan karameller med en vass sax.


Text och foton: Kadi Henell

 

 

67758_t.jpg

På resa till Tanzanias 4H

I juli 2018 åkte Linnea Lindqvist från Pargas på studiebesök till härliga färggranna Tanzania för att lära sig om 4H verksamheten där. Ett fint minne för livet och många nya lärdomar.Läs mera »
65344_t.jpg

På IFYE-utbyte i Schweiz

Mira tog vara på chansen och åkte på 4H:s ungdomsutbyte till Schweiz. Det blev en oförglömlig resa med många fina minnen.Läs mera »
65456_t.jpg

Uttagningstävlingar i traktorprecision hölls i Närpes

Halv åtta på morgonen svänger en bil in på ishallens parkering i Närpes, och en kvinna lastar ur tegelstenar och elrör. Två små barn vandrar förbi med sin mamma och ropar glatt: Mamma mamma idag kommer traktorn!Läs mera »
64371_t.jpg

4H:arna på Kimitoön odlar jättelök

I Kimitoöns 4H har vi som tradition att odla jättelök. Det är en tävling där man ser vem som får den största löken då det är dags att skörda den på sensommaren.Läs mera »
63577_t.jpg

Skytte och bygge av minkfällor på jakt- och viltvårdsdag i Lappträsk

Söndagen den 15 april ordnade Östnylands 4H en jakt- och viltvårdskurs för ungdomar på skjutbanan i Pockar.Läs mera »
60154_t.jpg

Som apa bland trädtopparna

Sele, hjälm och en säkerhetsgenomgång – sedan är du redo att klättra som en apa från träd till träd.Läs mera »
60661_t.jpg

Sommaräventyr - Nordiskt 4H-läger i Norge

Ett gäng med glada finlandssvenska 4H:are åkte i somras på det stora nordiska 4H-lägret till Norge. Sandra, Olivia och Julia berättar om sin lägervecka.Läs mera »
59639_t.jpg

Botnia 4H utsåg årets Beachkockar

Beachkockarnas premiär hölls en solig fredagkväll i juni på simstranden i Nedervetil. Idén till evenemanget var barnens.Läs mera »
59157_t.jpg

Finlands nationalrätt – rågbröd

Gör du som elever i Nykarleby och gläd andra med att bjuda på färskt rågbröd.Läs mera »